Ontwerp op hout overzetten

Eén van de uitdagingen waar je tegen aan gaat lopen bij het zelf maken van een boemerang is hoe je je ontwerp op het hout krijgt zodat je weet waar je moet zagen en schuren.

Daar bestaan natuurlijk ook wat creatieve trucjes voor. Ik deel er twee met je:

Methode 1: Met waxpapier

Waxpapier is het papier dat je tegenkomt achter een vel met printer labels. Haal alle labels van het blaadje af, en je kan deze gebruiken om op te printen. Het mooie hiervan is dat je na het overzetten van je print het blad kan schoon vegen en hergebruiken!

Het filmpje laat stap voor stap zien hoe het gaat. In het kort:

Nodig:

  • Waxpapier
  • (Inkjet) Printer / computer
  • Vochtige spons
  • Roller of een oude lepel
  • Hout

Doen:

Print de afbeelding gespiegeld op de gladde kant van het waxpapier. Bevochtig ondertussen het oppervlak van het hout waar de print op gezet moet worden. Let op, bevochtigen is genoeg, niet doorweken!

Niet te lang wachten nu, het gaat lekkerder als de inkt niet helemaal opgedroogd is. Plaats de afbeelding met de geprinte kant op het hout. Druk stevig met de roller of de lepel over de lijnen die van het papier op het hout moet komen. Even laten drogen, et voila, klaar.

De transfer is meestal niet geheel vlekkeloos, maar ruim afdoende om te weten waar je moet zagen en schuren! Ik heb deze methode zelf getest en ben er erg over te spreken. Wel goed opletten dat je overal met de lepel stevig overheen wrijft, de print moet echt overgedrukt worden anders zie je er niets van.

Een voorbeeldje van een eigen print die ik heb overgezet op deze manier:

12-05-2012 En nummer drie, een nieuwe vorm om uit te proberen. Deze heb ik overgezet met die transfer methode, goed te zien!

Methode 2: Overzetten met t-shirt transfer folie

Nodig:

  • Vel t-shirt transfer folie voor lichte t-shirts
  • Printer / computer
  • Strijkbout
  • Hout

Doen:

Kijk op de instructies van het transfer folie of je de print gespiegeld moet printen, volg de instructies alsof je op een t-shirt gaat printen.

Zorg er voor dat je hout goed glad (geschuurd) en stofvrij is. Verwarm het eventueel iets voor met de strijkbout, maar niet te heet.

Knip het te plaatsen ontwerp iets ruim uit en plaats dit volgens de instructies op het hout. Overzetten met de hitte van de strijkbout (alleen warmte, geen stoom!)

Trek het transfer papier van het hout, en de print zit er op.

Let op, multiplex is vaak verlijmd met lijm die zacht wordt bij warmte. Laat het hout rustig afkoelen alvorens er mee aan de slag te gaan, het kan anders vervormen!