Materiaal

Bij boemerang materiaal denk je natuurlijk al snel aan hout. Maar dat hoeft niet perse zo te zijn. Moderne boemerangs worden ook van verschillende kunststoffen of zelfs carbon gemaakt.

Voor het zelf maken zal het echter het makkelijkst zijn om met houten boemerangs te beginnen. Maar… je hebt hout en dan heb je hout.

Wat is van belang

Het is een beetje voor de hand liggend. Kwaliteit is van enorm belang. Het juiste hout, van de juiste kwaliteit voor de juiste boemerang.

Soorten hout

Meestal zal er met een multiplex gewerkt worden. De voorkeur bestaat voor:

 • De absolute top kwaliteit is Fins Berken vliegtuigmultiplex. De verschillende laagjes hiervan zijn minder dan een millimeter dik en de lagen zijn kruislings op elkaar verlijmd. Super sterk en vormvast dus.
  Maar dat mag ook wel, voor een plaat van 5.0 mm van 100 bij 50 cm betaal je al snel tegen de 60 euro, dat is dus zo’n 30 euro / m2 op 5.0 mm (Prijs afhankelijk van waar je het koopt).

  Aanschaf tips:
  Af.nl (grotere maten)
  Yvonne’s hobby-corner (kleinere maten)
   

 • Gewoon Fins Berken multiplex (bijzonder fijne en dunne laagjes hoogwaardig multiplex)
  fins berken multiplex
  Tip voor aanschaf: Arnhemse Fijnhouthandel. Ik ben van plan hier eerdaags ook eens een paar plankjes van 4 mm te halen en zal mijn ervaringen delen.
  Fins multiplex kost ongeveer 9 euro / m2 op 5.0mm (prijs afhankelijk van waar je het koopt)
   
 • Baltisch / Russisch multiplex
  baltisch multiplex
  Kon hier geen geschikte leverancier voor vinden via internet die in een geschikte dikte kan leveren, meestal vanaf 9 mm dik. Dat is een erg stevige boemerang. Mocht je het echter wel op een goede dikte en voor een leuke prijs tegen komen, zeker niet laten!
   

Je zou dit bij bijvoorbeeld ook bij je eigen lokale modelbouw winkel kunnen zoeken, of vragen of zij het kunnen leveren. De betere houthandel kan je ook aan hoogwaardig multiplex helpen.

Dikte

Kies een goede dikte voor je boemerang. De meesten zijn tussen de 3 en 5 mm dik, afhankelijk van de grootte en vorm van de boemerang. Geloof mij, ervaring heeft geleerd dat dikker multiplex weliswaar lekker zaagt en schuurt, maar het werpt niet geweldig. De boemerang wordt zwaar en ondervindt veel lucht weerstand. Je zal enorm veel kracht moeten zetten om dit te overkomen.

Zoek dus mooi hout uit, zoek dan tussen de 3 en max 5 mm. En let er op dat de plaat mooi vlak is.