Wist je dat

Wist je dat…

 • Poolse oudste boemerangDe oudste gevonden boemerang uit een grot in het Karpathisch gebergte in Polen (Oblazowa) komt en ongeveer 30.000  jaar oud is? Deze boemerang was van mammoet slagtand gemaakt. De leeftijd hebben ze kunnen achterhalen door middel van AMS datering van andere objecten die bij de boemerang gevonden zijn. Deze boemerang is dus ouder dan de bekende boemerangen uit Australie van de aboriginals, de oudste hiervan zijn ongeveer 10.000 jaar oud.
  Bron o.a.: http://www.rediboom.com/phpwcms/index.php?en_polen
   
 • Oudste optekening van de naam boemerangDe Australische boemerang werdt door de eerste kolonisten uit Engeland de eerste paar jaar aangezien als een soort primitief houten zwaard dat de aboriginals bij zich droegen. Ze zagen nooit hoe de boemerangs geworpen werden. Pas na een paar jaar zag iemand hoe dat houten zwaard geworpen werdt en weer terug kwam, maar nog werdt het geen boemerang genoemd. Het duurde nog een jaar langer voor deze voor het eerst niet opgetekend werdt als houten zwaard, maar als boemerang.
   
 • Arrernte aboriginal jongen met boemerang en schild (1920-1924)Een boemerang staat bekend als een werp- hout. In Australie kennen ze twee soorten werp-houten, een terugkerende en een niet terugkerende. Je raadt het al, de terugkerende hebben we bestempeld tot boemerang. Deze werdt met name voor ceremonies gebruikt, ze vingen er bijvoorbeeld de windgoden mee. Ook was die goed geschikt om vogels op te schrikken uit de bomen of struiken. Echt jagen gebeurde echter met het zwaardere niet terugkerende werp-hout. Deze kon als een speer weg geworpen worden, maar omdat hij recht vooruit vloog had deze een groot bereik en hij kon door zijn gewicht klein tot middel-groot wild knock out of kreupel slaan.
   
 • De officieele langst gemeten vliegtijd van een boemerang is 2 minuten 59.94 seconden. Onofficieel, maar wel door getuigen bevestigd, is het record nog veel langer. Maar liefst 17 minuten en zes seconden. Omdat deze laatste niet tijdens een officieel evenement is gegooid, wordt hij helaas niet mee gerekend.
  Bron: “Boomerang.How Products Are Made. 2001. Encyclopedia.com. 20 Apr. 2012 <http://www.encyclopedia.com>
   
 • Boemerangs doen het ook zonder zwaartekracht. Verschillende malen is in de ruimte ge-experimenteerd met kleine boemerangs om te zien of zij de neerwaartse zwaartekracht nodig hadden als onderdeel van hun vliegpad. Dit bleek niet zo te zijn.
  Deze experimenten zijn in 2008 door de Japanse astronaut Takao Doi gedaan aan boord van de space shuttle Endeavour, in 1992 door de Duitse astronaut Ulf Meerbold aan boord van Spacelab en in 1997 door de Franse astronaut  Jean-François Clervoy aan boord van MIR.

   
 • Zelf een toevoeging? Stuur deze in naar raymond@brettschneider.nl.